logo

TRIMMEN VAN 'GECUPTE' BANDEN

Misschien ken je het wel, véél rolgeluid in de wagen, schokken van het stuur, ongelijke slijtage (cuppen) ..
stuk voor stuk problemen die het rijden met de wagen zeer onaangenaam kunnen maken.

Voortaan kunnen wij u hiervoor een oplossing bieden.


cuppen van banden

HERKENNEN

Gecupte banden zijn banden die onregelmatig afgesleten zijn waardoor je een zaagtandprofiel krijgt. Dit kan je perfect voelen als je met de hand over het loopvlak van de band voelt. Hierbij zal je merken dat de band opstaande randen heeft terwijl deze glad zou moeten aanvoelen.

Deze vorm van slijtage (bijna altijd op de achterste as) zal lijden in een vervelend rolgeluid wat lijkt op een defecte wiellager. Bovendien kan zelfs de wagen gaan trillen waardoor je schokjes in het stuur kan voelen.


OORZAAK

Over de oorzaak waarom banden cuppen is veel meningsverschil (bandenspanning, uitlijning, bandenkeuze, ..). Onze ervaring leert ons dat het probleem zich meestal situeert in de ophanging en dit zowel bij oude als nieuwe wagens. Ook kunnen soms de schokdempers het probleem zijn waardoor het cuppen eveneens op de voorste banden kan plaatsvinden. Het cuppen komt overigens voor bij alle merken en type van banden.


VOORKOMEN

Indien je weet dat jouw wagen gevoelig is voor dit probleem, kan het helpen om de banden voor/achter te wisselen. Hierdoor kan je het cuppen verdelen maar niet tegengaan. Vaak zien we dat door toename van lawaai en trilling er uiteindelijk toch nieuwe banden gemonteerd dienen te worden hoewel het profiel van de band er dan nog prima uitziet.


OPLOSSING

Wanneer gecupte banden nog heel wat profiel hebben, is het zonde om deze te vervangen. Een oplossing dan is het trimmen van de banden. Tijdens het trimmen van de band wordt er een kleine hoeveelheid rubber verwijderd. Dit proces herhaald zich tot de band weer mooi rond is. Hierdoor verlies je wel aan profiel maar de aankoop van nieuwe banden kan weer een hele tijd uitgesteld worden. Bovendien zal het lawaai en de trilling in het stuur verdwijnen en zal uw brandstofverbruik weer dalen.


TERUG naar BANDEN