logo

BANDENLABEL

bandenlabel

Sinds 1 november 2012 is het gebruik van bandenlabels (soort van energielabel) een feit.
Hierdoor wordt u als consument beter geïnformeerd over de algemene kwaliteit van banden.
Ook kan het u helpen bij het kiezen van een veiligere en meer brandstofefficiënte band.


MILIEUVRIENDELIJKHEID - brandstofefficiëntie en rolweerstand

brandstof labeling

De rolweerstand is de weerstand die een band ondervindt bij het raken van de grond en is direct van invloed op het brandstofverbruik en het milieu. Hoe lager deze weerstand, hoe minder energie en dus ook minder brandstof er nodig is.

De schaal van A t/m G geeft de mate van weerstand weer, A is uiteraard het best (een A-band biedt 7.5 procent minder rolweerstand dan een G-band)


VEILIGHEID - Grip op nat wegdek / remprestaties

grip labeling

Bij deze testmethode wordt er een noodstop gemaakt vanaf 80km/h op gestandaardiseerd, natgemaakt asfalt. Hierbij kan een band uit klasse A zijn remafstand tot 30% korter zijn dan deze van een band uit klasse G.

Een A-band staat in verhouding tot een G-band 18 meter eerder stil, ofwel 4 wagenlengtes.


EXTERN GELUID - geluid dat de band maakt buiten de wagen

geluid labeling

Het geluid wordt uitgedrukt in decibel en via een pictogram met 1 of meerdere zwarte golven.

Hierbij stemt 1 golf overeen met de beste prestatie (minimum 3dB beter dan de toekomstige wettelijke limiet) en 3 zwarte golven stemmen overeen met de slechtste prestatie (juist binnen die grens)


OPEGELET !

Staar u niet blind op deze 3 eigenschappen.

Behalve deze 3 criteria bezit een band vele andere eigenschappen die belangrijk zijn om goede van minder goede banden te onderscheiden. Hierbij denken we bv. aan handelbaarheid, slijtagegevoeligheid, vervorming, vatbaarheid voor lekkage, remafstand op een droog wegdek, stabiliteit op hoge snelheid, rijcomfort, .. stuk voor stuk eigenschappen die ook van groot belang zijn. Maar dit alles zou het label er natuurlijk niet overzichtelijker op maken.


TERUG naar BANDEN